21.11.2022
Корисне

Корисні властивості заморожених страв

Корисні властивості заморожених страв

Заморожування продуктів – це, без перебільшення, один із найкращих способів зберігання їжі. Такі заготовки дуже рятують при активному ритмі життя. Все, що необхідно – взяти з морозильної камери продукти та просто довести до готовності. Приготування займає мінімум часу, а страва виходить смачною та ароматною. Здавалося б, що ще потрібно? Але водночас у багатьох виникає справедливе питання: наскільки така їжа корисна? І тут є свої нюанси.

Заморожена в домашніх умовах у звичайній морозильній камері їжа буде значно відрізнятися від тієї, яка піддавалася шоковій або, як її ще називають, глибокій заморозці. Нумо розбиратися що до чого.

Відмінність шокової заморозки від звичайної

При заморожуванні продуктів у звичайній побутовій морозилці відбувається повільне охолодження, що призводить до утворення великих кристалів льоду з високою щільністю. Вони порушують клітинну структуру продуктів, і в результаті ми маємо втрату поживних та смакових властивостей.

Шокова заморозка має принципові відмінності, оскільки завдяки високій швидкості охолодження до -18°C здійснюється процес мікрокристалізації соків, які не ушкоджують клітинну структуру продуктів. Після дефростації зовнішній вигляд, ароматичні, смакові та поживні властивості повністю зберігаються. Глибокому заморожуванню можуть піддаватися як овочі, фрукти, бульйони, так і повноцінні страви, які в буквальному сенсі вже готові до вживання.

Заморожена їжа та її корисні властивості

Попри існування застарілою думки про те, що продукти, які заморожувалися, не можна назвати на сто відсотків здоровими та корисними, ми спробуємо переконати вас. І для цього підготували чотири вагомі факти.

  • Заморожені продукти не втрачають своєї користі. Шокова заморозка дає можливість повністю зберегти всі вітаміни та мінерали, не дозволяючи поживним речовинам вийти за межі продуктів. І якщо задуматись, що краще: заморожені чи законсервовані продукти? Звісно ж, заморожені. Оскільки вплив високих температур під час обробки перед консервацією зменшує кількість корисних нутрієнтів.
  • Цілком зберігається смак. Швидке охолодження "запечатує" смак продуктів, перетворюючи соки на кристали невеликого розміру. Після дефростації та приготування раніше заморожені обіди або інші продукти такі ж смачні та ароматні. Режим шокового заморожування скорочує втрату маси продуктів до 0,8%, а це ще раз підтверджує той факт, що всі продукти зберігають поживні та смакові якості. Запевняємо, ви навіть не зрозумієте, що вони до цього заморожувалися.
  • Відсутність патогенних мікроорганізмів. Завдяки високій швидкості охолодження зупиняється розмноження та розвиток бактерій.
  • Висока якість продукції. Купуючи вже заморожені продукти чи готові страви, корисні властивості зберігаються максимально. У чому секрет, спитаєте ви? Все просто! Вся продукція, яка підлягає подальшому шоковому заморожуванню, в обов'язковому порядку має бути свіжою та якісною. Це золоте правило, якого дотримується виробник, щоб кожен клієнт мав можливість отримати насолоду від такої їжі.

Також окремо хотілося б відзначити, що термін зберігання продуктів, схильних до глибокого заморожування, досить тривалий – 12-18 місяців. Погодьтеся, це дуже зручно.

Тому не бійтеся купувати заморожені продукти та готові обіди. Вони не лише смачні, а й корисні. Замовивши продукцію на сайті Art of cooking, ви зможете особисто в цьому переконатись.